Turners Hill


Turners Hill

Ingeniously exploiting cramped site conditions, this major residential development in Cheshunt, a commuter town to the north of London, consists of two three-storey blocks of flats.Their crisply faceted forms contain 11 units and 7 units respectively. As the site occupies a former car park, the planners originally stipulated that parking should be included at basement level.

However this proved too costly, and Paul McAneary Architects successfully negotiated with the planners that it could be accommodated elsewhere. Overlooking by neighbours, another potentially contentious issue, was solved by the simple expedient of a strategically-placed green screen of planting.

Intended for the private sector but priced affordably, flats are open-plan and economically planned. Characterised by cut-outs and cantilevers, each of the blocks resemble a Chinese puzzle box, fitting together with elegant precision. [By Catherine Slessor*]

Contract Value Private
Location Cheshunt, London
Client Private
Date 2017
Area m2
Design TeamPaul McAneary Architects
Design Service From design concept to detailed design, interior design, lighting design, glazing design, landscape design, survey, building control, 3D visualisation