Pitch-Gable House



Pitch-Gable House

On a challenging corner site in a London conservation area, this project reinterprets the typology of the suburban house to create a new, ecologically responsive dwelling. Experimenting with formal and spatial possibilities, the main volume is aggregated and intersected by two smaller volumes, resulting in a complex, angular roofscape.

Planes of dark brick and frameless glass give the remodelled house a geometrically precise, clean-lined appearance, enhanced by concealed gutters and utilities. Based on Passivehaus design principles, the project is a bold and considered response to the idea of sustainable living.

Environmental control measures include the use of solar panels, a ground source heat pump, highly insulated building fabric and grey water recycling. Technology works in tandem with carbon neutral buildings materials to reduce energy and maintenance costs, providing an efficient and potentially replicable model for a modern, sustainable house. [By Catherine Slessor*]

Contract Value

Location

Client

Date

Area m²

Design TeamPaul McAneary Architects

Design Service

Main Contractor

Sub Contractor

Supplier

Awards

Exhibitions

Press 2016 Sumit Singhal, ‘Pitch- Gable House in London, England by Paul McAnea Architects’, AECCafe, 15 May 2016