Battersea Tower


Battersea Tower

At Chatfield Road, a riverside site in Battersea, this project augments and remodels an existing four storey block of flats by adding an extra four storeys. The aim was to maximise views and minimise overshadowing of existing buildings. The block is set back from the river and surrounded by much taller residential structures, some as high as 16 storeys. In this context the extra height of the redeveloped building can be justified, consolidating its urban presence and providing 20 new residential units.

In effect, the existing building becomes a kind of rusticated brick base for the new addition. This is clearly expressed by contrasting use of materials, with the extra storeys finished in smooth render. Five per flats floor are efficiently arranged around a circulation core. Individual apartments are dual aspect to maximise light and views, enhanced by generous terraces on the two riverfront elevations. The impact of the increased massing is tempered by a stepped section where the new addition meets an existing three storey block. The stepped form creates a series of enlarged terraces and reduces overshadowing. Interiors are simple, spacious and clean-lined, employing techniques of space planning developed in a previous Paul McAneary Architects residential remodelling project, the White Oak House. [By Catherine Slessor*]

Contract Value TBC
Location Wandsworth, London
Client Landmark Estates
Date Current
Area 1,924.96m²
Design Team Paul McAneary Architects
Design Service From design concept to detailed design, glazing design, 3D visualisation